29-03-2024

15 tips voor vaders

Vader worden is een van de meest bijzondere ervaringen in het leven van een man. Je kunt een diepe band opbouwen met je kind en je groeit als persoon. Wanneer je je kind verzorgt en opvoedt, geef je het de beste start voor zijn of haar leven. 

15 Tips for fathers in English
15 Tips for fathers in Arabic

1. Maak direct contact met je kind na de geboorte
Probeer direct na de geboorte huid-op-huid contact te hebben met je baby. Dit helpt om een emotionele band te krijgen. En het is goed voor de gezondheid van je kind.

2. Ga kletsen met je kleintje
Praat tegen je baby, zelfs als ze nog niet geboren zijn of kunnen praten. Je zult versteld staan hoe snel ze beginnen te reageren op je stem.

3. Neem actief de zorg op je
Vaders hebben net zoveel verantwoordelijkheid voor de zorg van hun kind als moeders. Verschoon luiers, geef badjes en deel de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse verzorging. Ook dit ook zorgt voor een goede band tussen vader en kind.

4. Ontwikkel je eigen bed-ritueel
Een vast bedtijdritueel kan helpen om rust in huis te brengen en je kind te laten weten dat het tijd is om te slapen. Lees een boek voor, zing een slaapliedje, dim het licht en zorg voor een veilige en kalme omgeving.

5. Maak een moment van het aan- en uitkleden
Kleed je kind niet zomaar aan of uit. Maak er een speciaal moment van, zodat het kind dit associeert met fijne aandacht van papa.

6. Heb veel lichamelijk contact: buidelen, kangoeroeën, liefde
Lichamelijk contact is zo belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van je kind. Huid-op-huidcontact, zoals buidelen of kangoeroeën, kan bijzonder geruststellend zijn. Loop rondjes door het huis met je kind op de arm, of leg het lekker op je buik als je op de bank zit. 

7. Geef je baby flesvoeding
Als je partner borstvoeding geeft, kun je nog steeds een actieve rol spelen door flesvoeding te geven. Dit geeft je de kans om intiem contact te hebben met je baby tijdens de voeding.

8. Draag je baby bij je
Investeer in een draagzak of draagdoek en draag je baby bij je. Dit is niet alleen praktisch, maar creëert ook een sterke band tussen vader en kind.

9. Maak veel oogcontact
Oogcontact is de sleutel tot communicatie en het opbouwen van vertrouwen. Kijk je kind vaak in de ogen en laat het zien dat je er altijd voor hem of haar bent.

10. Doe spelletjes met je kind: kiekeboe, dansen, grapjes
Elk kind vindt spelen leuk. Kiekeboe spelen en dansen zijn leuke manieren om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en een sterke band op te bouwen.

11. Ga elke dag wandelen
Een dagelijkse wandeling is een geweldige manier om frisse lucht te krijgen, de band met je kind te versterken en zelfs wat quality time met je partner te hebben als jullie samen gaan.

12. Loop samen rond
Soms heeft je baby gewoon behoefte aan troost. Draag je kind in je armen en wandel rustig rond. Je warmte en aanwezigheid zullen hem of haar geruststellen.

13. Lees elke dag voor
Voorlezen aan je kind of baby helpt met de ontwikkeling van hun taal en praten. Daarnaast versterkt het de band tussen ouder en kind en draagt het bij aan een liefde voor lezen in de toekomst. 

14. Overweeg babyzwemmen
Babyzwemmen is niet alleen leuk, maar het versterkt ook de spieren van je baby en zorgt voor een gezonde ontwikkeling. Daarnaast biedt het een geweldig moment om samen quality time door te brengen.

15. Zoek spanning op in je spel (avontuurlijk spel, stoeien)
Terwijl rustig spel belangrijk is, is het ook goed om wat spanning toe te voegen. Stoeien en avontuurlijk spel kunnen de band met je kind versterken en het leren omgaan met uitdagingen.

Bekijk alle nieuws-items
Terug naar overzicht