Symposium Kansrijke Start Groningen
De lokale coalitie Kansrijke Start Groningen nodigt je van harte uit voor het symposium De kracht van relaties. Dit symposium is voor alle professionals die werken in het medisch- en sociaal domein rond geboortezorg en zorg voor jonge kinderen in de gemeente Groningen. Deelnemers vergroten hun kennis en hun netwerk. Voor deelname kun je accreditatiepunten krijgen.
Tijdens het symposium staat het belang van sterke relaties centraal: tussen ouders en kinderen, tussen ouders en professionals en tussen professionals onderling. Goede relaties vormen de basis voor het realiseren van onze gezamenlijke ambitie: alle kinderen een kansrijke start geven en optimale kansen bieden voor een goede toekomst.
Keynote Niels van Delden
Niels van Delden werkt als specialist Infant Mental Health bij IMH Nederland. Hij belicht hoe we, vanuit verschillende perspectieven, kunnen kijken naar de ontwikkeling van jonge kinderen en de dynamiek tussen ouders en kinderen in de opvoeding.
Programma
13:00 – 13:30 uur Inloop en Informatiemarkt
13:30 – 13:35 uur Opening
13:35 - 13:45 uur Tjeerd van Dekken, gedeputeerde provincie Groningen
13:45 – 14:30 uur Keynote door Niels van Delden
14:35 – 14:45 uur Manouska Molema, wethouder gemeente Groningen
14:45 – 15:15 uur PAUZE en Informatiemarkt
15:15 – 16:00 uur Workshops ronde 1
16:10 – 17:00 uur Workshops ronde 2
17:00 – 18:00 uur Borrel, informatiemarkt en netwerken
Workshops
- Liever puur dan perfect - Infant Mental Health
- ​Het gezinssysteem: zicht krijgen op de verschillende relaties
- Basisstructuur en bevindingen samenwerking Groningse professionals
- Traumasensitief werken in jonge gezinnen
- Armoede Dichtbij – Workshop Opperde Pop
Je kunt deelnemen aan twee van de volgende workshops, let op vol is vol.
1. Liever puur dan perfect - Infant Mental Health
Niels van Delden behandelt vanuit het perspectief van de ouder-kind-relatie concepten en theorieën over Infant Mental Health. Daarnaast reikt hij aan waar je in contact met ouders en kinderen op moet letten om iets te kunnen zeggen over de ouder-kind-relatie. Je bent in staat om te kunnen mentaliseren voor ouders en kind. Als professional word je je bewust van ouderschap dat ‘goed genoeg’ is. Je ontwikkelt de vaardigheid om eerst bij jezelf in te checken voordat je in contact treedt met ouders en kinderen.
Niels van Delden – Orthopedagoog, IMH-specialiste en FloorPlay-specialist
2. Het gezinssysteem: zicht krijgen op de verschillende relaties
In deze workshop krijg je zicht op wat de overgang naar het ouderschap kan betekenen voor aanstaande ouders. Nanniek van den Heuvel bespreekt aan de hand van theorie en praktisch toepasbare modellen het brede beeld van het gezinssysteem. Je wordt je bewust van de verschillende relaties en perspectieven in een gezinssysteem en wat het belang daarvan is.
Nanniek van den Heuvel – MSc Orthopedagoog en IMH consulent
3. Basisstructuur en bevindingen samenwerking Groningse professionals
In deze workshop behandelt Linda Quadvlieg de Basisstructuur Kansrijke Start Groningen. Hierbij is speciale aandacht voor het belang van vroegsignalering en goede samenwerking. Juist voor kwetsbare groepen in de geboortezorg is de onderlinge samenwerking van professionals wezenlijk. Je leert welke zorg- en ondersteuningspartners er zijn. Net als de mogelijkheden voor doorverwijzen en de diverse routes. Thomas Teekens vertelt hoe de samenwerking tussen netwerkpartners in Groningen nu verloopt. Je krijgt inzicht in hoe de samenwerking verbeterd kan worden.
Linda Quadvlieg – MSc, onderzoeker (sociaal wetenschapper Msc, verloskundige)
Thomas Teekens – PhD, senior onderzoeker (socioloog)
4. Traumasensitief werken in jonge gezinnen
Hoe werkt trauma door in jonge gezinnen? Wat is het belang van vroegtijdig signaleren en interveniëren? Dit zijn de twee centrale vragen die Marjolein Schutte-Koning behandelt. Je leert wat er verstaan wordt onder ‘ingrijpende ervaringen’, ‘traumaklachten’ en de 'window of tolerance'. Je leert wat de ‘window of tolerance’ inhoudt. Je krijgt inzicht in de impact van ingrijpende gebeurtenissen op jonge gezinnen en wat intergenerationele (trauma)overdracht inhoudt. De workshop behandelt hoe traumasensitief werken gericht is op het versterken van de ouder-kindrelatie en hoe dat de bron is van herstel. Schutte-Koning laat zien hoe traumabehandeling binnen jonge gezinnen er uit kan zien.
Marjolein Schutte-Koning – Klinisch Psycholoog
5. Armoede dichtbij – Workshop Opperde Pop
In deze workshop leer je hoe je snel en effectief financiële problemen in gezinnen kan signaleren. Je wordt uitgenodigd om daar iets, hoe klein ook, mee te doen. Welke basisvragen over financiën kun je direct inzetten? Waarom zijn cijfers interessant? Hoe kun je ‘Armoede Dichtbij’ agenderen in je eigen team? Na deze workshop kun je een passend antwoord geven op de behoeften van mensen die geld tekort komen. Je weet meer over de aard en verschijningsvormen van armoede. Je leert wat valkuilen en vooroordelen kunnen zijn wanneer je werkt met mensen die leven in armoede.
Axel Kroeze – maatschappelijk werker bij WIJ Oosterparkwijk, trainer Armoede Dichtbij
Aanmelden en workshops kiezen via:
Terug naar overzicht