Sterilisatie - Silla, 33 jaar

Sterilisatie - Silla, 33 jaar

"Ik overwoog sterilisatie, maar omdat ik minima ben is dat een erg dure uitgave." - Silla, 33 jaar

Het is die ene opmerking van een verpleegkundige in het ziekenhuis. Een opmerking over Nu Niet Zwanger, waardoor Silla de mogelijkheid krijgt tot sterilisatie. "Ik overwoog sterilisatie, maar omdat ik minima ben is dat een erg dure uitgave." Lidwien Martens van Nu Niet Zwanger ging met haar in gesprek en hielp Silla sterilisatie mogelijk te maken. "Lidwien staat je echt bij. Als ik steun wil, dan geeft ze dat ook echt."

Eén opmerking van een verpleegkundige

Silla: "Ik begeleidde een jonge moeder (25) van vier kinderen en was aanwezig bij de geboorte van haar jongste kind. Daar in het ziekenhuis vertelde een verpleegkundige over Nu Niet Zwanger. Op dat moment dacht ik, misschien kom ik ook wel in aanmerking." 

Sterilisatie een erg dure uitgave

Silla: "Ik vind kinderen super leuk. En ik zou mijn kind alles willen bieden wat een kind zou moeten krijgen, maar ik kan dat mijn kind niet bieden op lichamelijk vlak. Ik overwoog een sterilisatie, maar omdat ik minima ben is dat een erg dure uitgave. Want, om een sterilisatie vergoed te krijgen, is een hoge, aanvullende verzekering nodig." 

Laagdrempelig en snel contact

Silla zoekt zelf contact met Nu Niet Zwanger. Silla: "Na het verhaal van de verpleegkundige heb ik Lidwien gebeld." Lidwien is inhoudelijk coördinator van Nu Niet Zwanger. Silla: "Zij kwam bij mij thuis op bezoek. We hebben gekletst en op mijn vraag over de sterilisatie zei ze: 'Natuurlijk kan dat'. Lidwien heeft het in het team besproken en we kregen groen licht. Toen heeft de sterilisatie snel plaatsgevonden." 

Gewoon even bellen of mailen

Lidwien: "Iedereen kan zich bij ons aanmelden. Dat hoeft niet via een indicatie. Gewoon even bellen of mailen en dan gaan we het gesprek aan." Of de vraag dan al duidelijk moet zijn? "Nee, je hoeft niet precies te weten wat je wil. We gaan allereerst samen in gesprek. Tijdens het gesprek gaat het over het wel of niet hebben van een kinderwens. De regie nemen."

Niet meer zwanger worden

Rond de sterilisatie en daarna heeft Silla veel aan Lidwien. "Lidwien staat je echt bij. Als ik steun wil, dan geeft ze dat ook echt. De sterilisatie geeft me veel rust. Ik weet dat ik niet zwanger kan worden."

Op de vraag wat Silla hulpverleners wil meegeven zegt ze: "Ik heb zelf in de jeugdzorg gewerkt en veel jonge meiden zien struggelen. Waren ze opeens zwanger, volgde uithuisplaatsingen, etc. Als ze toch eens wisten dat Lidwien en het programma Nu Niet Zwanger bestond." 

Praat erover

Beide bevestigen dat er nog niet veel over de kinderwens, dan wel anticonceptie wordt gesproken. Silla: "Een sterilisatie is spannend. Er zijn niet veel mensen die daarover praten. Je kunt je alleen voelen, dan is het fijn als een persoon als Lidwien er voor je is." Dankzij Lidwien heeft SIlla zich gesterkt gevoeld. 

Ook Lidwien bevestigt het stigma: "We mogen wel wat opener over dit onderwerp spreken. We hebben het wel over seks, maar niet over de regie voeren over kinderwens of anticonceptie." 

Bekijk alle ervaringsverhalen
Terug naar overzicht