Nieuwsupdate Kansrijke Start Groningen

Met dit keer: 

  • ​Zorgpad Geboortezorg Asielzoekster
  • Subsidie beschikbaar Lokaal Preventieakkoord
  • Eerste resultaten onderzoek Samen Kwetsbaar Samen Sterk
  • Voorlopige onderzoeksresultaten Samen voor Gezondheid
  • Doe mee! Kansrijke Start Groningen op Let's Gro
  • Landelijke powerpoint: Het Kansrijke Start verhaal met Groningse bijdragen
  • En verder, meer over de landelijke conferentie, een verslag van de wijkcoalitie in Beijum, een vernieuwde werkagenda en een aankondiging van een kennismakingsbijeenkomst met wethouder Jeugd, Gezondheid & Diversiteit, Manouska Molema.

Zorgpad Geboortezorg Asielzoekster

De oorlog in Oekraïne maakt dat onze regio meer asielzoekers ontvangt. Reden te meer om het Zorgpad Ketenrichtlijn Geboortezorg Asielzoekster onder de aandacht te brengen.  

Bekijk ook de andere zorgpaden

Subsidie beschikbaar Lokaal Preventieakkoord

Lever je een bijdrage aan de gezondheid (van de jeugd) op één van de thema’s: roken, overgewicht en mentale weerbaarheid? Dan kun je een (eenmalige) subsidie aanvragen bij Gemeente Groningen. De subsidie is tot stand gekomen dankzij het Lokaal Preventieakkoord. 

Lees meer over de subsidie

Eerste resultaten onderzoek Samen Kwetsbaar Samen Sterk

Samen Kwetsbaar Samen Sterk is een onderzoeksproject dat zich richt op zwangeren in kwetsbare situaties in Noord-Nederland en hun zorgverleners. Het onderzoek geeft inzicht in welke interventies worden aangeboden aan kwetsbare zwangeren in Groningen, Friesland en Drenthe, en de mate waarin deze interventies daadwerkelijk worden gebruikt (implementatiegraad). Ook geeft het onderzoek inzicht in belemmerende en bevorderende factoren voor de implementatie en effectiviteit van interventies vanuit het perspectief van vrouwen.

Lees meer over de voorlopige resultaten

Voorlopige onderzoeksresultaten Samen voor Gezondheid gepresenteerd op het Helsinki Nordic Midwifery Congress

In Groningen stad lijkt kwetsbaarheid goed te worden gesignaleerd, maar de individuele situatie en de samenwerking en (aangeboden) ondersteuning wordt niet altijd goed gedocumenteerd. Ook wordt er niet consequent gebruikt gemaakt van de screeningslijst ALPHA-NL. Dit zijn de voorlopige resultaten van het onderzoek Samen voor Gezondheid die werden gepresenteerd op het Helsinki Nordic Midwigery Congress. 

Lees meer over het onderzoek en de resultaten

Doe mee! Kansrijke Start Groningen op Let's Gro

Let's Gro is het festival over de toekomst van Groningen. Van 4 tot en met 6 november 2022 vindt de tiende editie plaats in Forum Groningen. Dit jaar staat het festival in het teken van de kloof tussen arm en rijk. Als Kansrijke Start Groningen leveren wij ook een bijdrage aan het programma van het festival. Heb je ideeën of suggesties om Kansrijke Start Groningen zichtbaar te maken en/of wil je een bijdrage leveren namens Kansrijke Start Groningen? Laat het ons weten via Christa Hoeksema, gemeentelijk projectleider: christa.hoeksema@groningen.nl.

Sheet uit Het Kansrijke Start verhaal met een Groningse bijdrage van Simone van der Veen. 

Powerpoint: Het Kansrijke Start verhaal met Groningse bijdragen

Kansrijke Start heeft 'Het Kansrijke Start verhaal' samengesteld. Een powerpoint met het verhaal over de eerste 1000 dagen. Te gebruiken door iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de inzet op relevante domeinen voor de eerste 1.000 dagen (zoals preventie, kansengelijkheid, terugdringen gezondheidsverschillen, integrale aanpak, jeugdhulp, armoede etc.). Er staan ook een aantal Groningse bijdragen in de presentatie, zoals bovenstaande met Simone van der Veen. 

Powerpoint bekijken en downloaden.

En verder..

Vond op 13 juni jl. de 4e landelijke conferentie 'Kansrijke Start Dichtbij' plaats. Een evenement georganiseerd door VWS in samenwerking met Pharos en het College Perinatale Zorg (CPZ). De belangstelling uit Groningen was groot, van de ruim 370 gasten waren er 12 deelnemers uit onze gemeente aanwezig.

21 april jl. vond de negende Sterk-Netwerk bijeenkomst plaats in Beijum. Het ging dit keer over Kansrijke Start in de wijk. Op onze website vind je het verslag.  

De Werkagenda Kansrijke Start Groningen 2022 is geupdate en is te downloaden op de website. Ga naar de website en bekijk de werkagenda (onderaan de pagina). 

Op 6 september 2022 organiseren we een kennismakingsbijeenkomst met wethouder Jeugd, Gezondheid & Diversiteit, Manouska Molema. Deze vindt plaats voorafgaand aan het coalitieoverleg. Wil je erbij zijn, laat het weten via Christa Hoeksema, gemeentelijk projectleider: christa.hoeksema@groningen.nl.

 

Deze mail doorsturen naar collega's? Graag!

Wil je je aanmelden voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief? Ga dan naar de website