Nieuwsupdate Kansrijke Start Groningen

Met dit keer: 

  • Zorgkosten en vergoedingen van zwanger worden tot kraamtijd
  • 'Professionele Buikpijn' - Leerzame netwerklunch De Wijert
  • Diner voor vaders op 22 november
  • Even voorstellen: Carlijn van Loon
  • Voor op de AGENDA

Voor op de AGENDA

Donderdag 23 november 2023 Netwerklunch Kansrijke Start De Wijert, van 12.30 tot 14.00 uur in MFC De Wijert
Donderdag 7 december 2023 Netwerklunch Kansrijke Start Lewenborg, van 12.00 tot 13.00 uur in Het Dok

Zorgkosten en vergoedingen van zwanger worden tot kraamtijd

Begin november publiceerde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een document over de zorgkosten en vergoedingen voor aanstaande ouders op de landelijke website van Kansrijke Start. Het document legt uit welke zorgkosten aanstaande ouders tegen kunnen komen voor, tijdens en na de zwangerschap. Ook wordt vermeld welke kosten voor rekening van de ouders komen en welke door de verzekering worden vergoed, al dan niet met een eigen bijdrage of eigen risico.

Je kunt het document hier bekijken

'Professionele Buikpijn' - Leerzame Netwerklunch De Wijert

Op 14 september vond een goed bezochte netwerklunch plaats voor Eerste 1000 dagen-professionals in De Wijert. De lunch met het thema Professionele Buikpijn leidde tot gesprekken, nieuwe contacten en meerdere leermomenten. Hieronder een korte samenvatting.

Bianca Javaniseresht, een moeder van vijf kinderen, deelde het belang van 'echte' aandacht van professionals voor het welzijn van moeders. Ze benadrukte de behoefte aan begeleiding, ook voor ervaren ouders. Haar persoonlijke ervaringen benadrukten het belang van respectvolle en open communicatie met ouders.

Itske Huberts en Eline Schuurman-Venema benadrukten de waarde van nauwe samenwerking tussen verloskundigen, JGZ en Kraamzorg, vooral wanneer er 'professionele buikpijn' is. Ze pleitten voor moedige en respectvolle gesprekken met ouders.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gekeken naar het verbeteren van de overdracht van informatie bij doorverwijzingen en het aanstellen van één professional om het totaaloverzicht te behouden, om zo gaten in de ondersteuning van ouders te voorkomen. Bovendien werd de rol van Brugfunctionarissen in de hulp aan zwangere en pas bevallen ouders benadrukt. Kortom, de boodschap was om contact te maken, open te zijn en niet te veronderstellen dat ouders het altijd wel redden, zelfs als ze al ervaren zijn.

Lees hier meer over de ervaring van Bianca en de netwerklunch.

Diner voor vaders op 22 november

Op woensdag 22 november aanstaande vindt er weer een avond voor (aanstaande) vaders plaats. Een gezellige avond inclusief diner en goede gesprekken met andere vaders. De avond is gratis te bezoeken, maar er zijn een beperkt aantal plekken.

Aanmelden kan op deze website

Netwerklunch in De Wijert: "Wat als je elkaars taal niet spreekt?"

Op 23 november nodigen we je uit voor een netwerklunch in De Wijert, waar we dieper ingaan op effectieve zorg verlenen aan gezinnen met taal- en culturele uitdagingen. We luisteren naar een verhaal van een ervaringsdeskundige moeder en gaan in gesprek met Derya Baran. Zij werkt bij multicultureel vrouwencentrum Jasmijn. Naast dat Derya iets vertelt over het aanbod van Jasmijn, kan zij ook met ons meedenken over hoe we tijdens de ‘eerste 1000 dagen’ oog kunnen hebben voor overeenkomsten en verschillen in culturen.

  • Datum: 23 november
  • Tijd: 12.30 - 14.00 uur (inloop vanaf 12.15 uur)
  • Locatie: MFC in De Wijert, Grote zaal (PC Hooftlaan 1)

Meer informatie en aanmelden

Even voorstellen: Carlijn van Loon

Toen ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan Kansrijke Start Groningen, aarzelde ik geen moment en zei meteen 'ja'. Ik ben van mening dat elk kind recht heeft op een goede start, en dat is precies waar dit netwerk zich sterk voor maakt. Vanaf oktober neem ik de rol van projectleider en voorzitter van de Coalitie Kansrijke Start Groningen op mij. Hieronder stel ik mij graag aan je voor.

Inmiddels werk ik zo’n vier jaar bij Zorgadvies Groningen. Hier houd ik me bezig met de arbeidsmarktproblematiek in de eerste lijn, de verbinding tussen huisartsenpraktijken en sociaal domein, robuuste praktijken en continuïteit huisartsenzorg. Ongeveer tien jaar geleden heb ik gewerkt bij een kraamzorgorganisatie, dus ik ben niet helemaal onbekend in de wereld van geboortezorg. Mede daarom ben ik gevraagd om de positie van Roelinda Bos en Sereh Simons binnen Kansrijke Start Groningen over te nemen bij hun vertrek.

Tijdens de eerste gesprekken met verschillende betrokkenen viel het mij op dat er een sterke betrokkenheid is, maar er ook zorgen leven. Net als jullie voel ik de behoefte en de bereidheid om samen te werken. Ik zal me voor de volle 100% inzetten voor Kansrijke Start Groningen.  

Ik kijk ernaar uit om jullie binnenkort persoonlijk te ontmoeten. Als je op dit moment vragen hebt voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je kunt mij bereiken via c.van.loon@zorgadviesgroningen.nl of op 06 - 5151 1601.

Voor op de AGENDA

Donderdag 23 november 2023 Netwerklunch Kansrijke Start De Wijert, van 12.30 tot 14.00 uur in MFC De Wijert
Donderdag 7 december 2023 Netwerklunch Kansrijke Start Lewenborg, van 12.00 tot 13.00 uur in Het Dok

Deze mail doorsturen naar collega's? Graag

Wil je je aanmelden voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief? Ga dan naar de website