24-11-2022

Waardevolle bijeenkomsten Let's Gro

Let’s Gro is het festival over de toekomst van Groningen en vond begin november plaats in het Groninger Forum. Dit jaar stond ‘de kloof’ centraal. Wij organiseerden meerdere lezingen en workshops over de plek van je wieg, de impact van voeding en beweging en het (aanstaande) vaderschap. We kijken terug op een waardevol festival en delen hieronder graag onze ervaringen en de presentatiesheets (onderaan de pagina). 

Vrijdag 4 november begonnen we het festival met een spoken word van Mister Numz. Zijn verhaal lees je via onderstaande downloads. 

Prof. dr. Eric Steegers van het Erasmus UMC vertelde over de plek van een wieg en wat die plek betekent voor verdere kansen in het leven. Hij complimenteerde Groningen met de organisatie van een toekomstfestival: “Als je met een stad wat wil, begin dan bij de zwangerschap en het kind.” Verder gaf hij het inzicht dat groeiverschillen aan het begin van een zwangerschap ertoe doen, net als de sociale omgeving. Zie voor meer informatie de presentatieslides. 

De lezing werd opgevolgd door Solidair Groningen en Drenthe. Op een speelse, interactieve manier werd besproken: ‘Aan welke kant van het geluk ben jij geboren?’ 

Zaterdag 5 november werd een speciale avond voor vaders georganiseerd door verloskundige (niet praktiserend), bestsellerauteur én vader David Borman. Hij liet zien wat het belang van betrokken vaderschap is en welke invloed vaders hebben op de zwangere partner, bevalling en kraamtijd, borstvoeding en het eerste en tweede jaar van het kind (de eerste 1000 dagen). De aanwezige (aanstaande) vaders kregen nuttige informatie speciaal voor vaders maar ook praktische tips waar ze gelijk mee aan de slag konden.

Na afloop was er een speciaal presentje in de vorm van een vogelhuisje (WarmNest) overhandigd door Aissa Allaui, directeur DMO Bedrijfsvoering.

Vervolgens gaf prof. dr. ir. Jaap Seidell een interessante lezing over initiatieven om gezondheidsverschillen te verkleinen en kinderen een kansrijke start te geven. 

Een van de initiatieven om deze verschillen te verkleinen is een buurtaanpak met ouders en professionals. Hij geeft voorbeelden over het creëren van ontmoetingsplekken in de wijk. Een plek waar ouders niet worden be- of veroordeeld maar een plek die de verbinding kan herstellen tussen gezondheidsprofessionals en ouders en kinderen. Binnen deze plekken staan de ervaringen van ouders centraal zodat zij van elkaar kunnen leren. 

Vervolgens vertelde Jaap Seidell over de inname van groenten en fruit bij Nederlandse kinderen. Slechts 1 procent van alle kinderen eet voldoende groente en fruit (150 g/dag). Om dit percentage omhoog te krijgen noemt Jaap 3 inspirerende projecten. Het eerste project is de Baby Groente Tas, een tas met groente en hulpmiddelen worden thuis bezorgd. ‘Baby’s houden wel van groente als je het op de juiste manier aanbiedt.’ Het eerste levensjaar is cruciaal bij het aanleren van gezonde smaken zoals groente. ‘Een blije, bolle, blozende baby is wat we willen zien’ aldus Jaap Seidell. 

Bij het tweede project, schooltuinwerk, oogsten kinderen hun eigen groente wat zorgt voor meer verbinding tussen het kind en de groente. Tot slot pleit Jaap Seidell voor een gezonde en langere schoollunch. Nederland heeft het kortste moment om te lunchen van alle landen binnen Europa. Sinds het continurooster krijgen kinderen een kwartier de tijd om te eten wat zij meekrijgen in de trommel. Het is onderzocht dat wanneer kinderen een gezonde lunch krijgen op school dit veel positieve effecten met zich meebrengt op de schoolprestaties, mentale gezondheid van kinderen en zelfs op pestgedrag. 

Hieronder delen we de presentaties van deze bijzondere bijeenkomsten. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op. ​

Bekijk alle nieuws-items
Terug naar overzicht